zondag 30 november 2014

MUSKETONS "VAPORLOCK SCREWGATE CARABINER"

Deze musketons van het merk "Black Diamond" wegen elk 52 gram en zijn dus enorm licht. Elke musketon kan 8kN dragen, dat wil zeggen dat ze elk 815,77 kg kunnen verdragen.

De link: 
http://eu.blackdiamondequipment.com/en/climbing-carabiners-quickdraws/vaporlock-screwgate-carabiner-BD2102540000ALL1.html#start=9

VARIANTEN VERSTERKING & VERBINDING


EEN VERBINDINGSSTUK EN VERSTEVIGING VAN ZITVLAK IS NODIG OM HET DOORSCHEUREN VAN DE PARACHUTEZIJDE TE VOORKOMEN 

Varianten en ideeën voor de verbinding van het zitvlak & de schommeltouwen :

1. RONDE METALEN RING
Gebruik v/e ronde metalen ring waar de dunne nylon touwen ( ter versteviging van het zitvlak) aan verbonden worden en ook het dikke touw.

2. DRUPPEL RING
Gebruik van metalen druppelring ( wordt gebruikt om stalen kabels rond te spannen) zodat het touw in de U-vorm gelegd kan worden. 

3. RIEM
Een stuk vlak touw/riem in een lus vorm gebruiken, daaraan de twee touwen bevestigen in lussen.

4. STROP
Door stroppen van een touwknoop ( dik touw) onder een plaatje kan de verbinding ook tot stand komen. Door de knoop van het dikke touw heen kunnen de dunnen nylon-touwen geknoopt worden. 

5. HALSBAND PRINCIPE
SHet bewegend metalen verbindingsstuk, dit wordt gebruikt bij halsbanden ( zo kan het dier zich bewegen, maar hou je toch een stabiele band) en is handig te gebruiken bij een bewegend element.

6. TOUW = VERBINDING
Het touw op zich gebruiken als verbindingsstukken. Aan de hand van knopen kunnen de dikke en dunne touwen stevig aan elkaar bevestigd worden. 

Varianten en ideeën voor de versterking van de parachutezijde aan a.d.h.v. dunne nylon touwen :

1. STIKKEN
2 lagen parachutezijde ( voor de stevigheid)met daartussen tunnels gestikt, waar het touw kan doorgestoken worden.

2. UITRAFELEN
Nylon youw uitrafelen en tussen 2 lagen parachutezijde kleven/naaien als versteviging. Hierbij is geen verdikking die ongemakkelijk kan zitten. 

3. OPGENAAID
1 laag parachutezijde ( als dit stevig genoeg is) met  opgenaaid nylon touw. 

4. WEVEN
doorheen 1 laag parachutezijde worden de verschillende nylontouwen geweven. Hierbij is een versterking aan de gaten waar het touw doorgaat wel nodig om doorscheuren te voorkomen. 

5. DOORZICHTIGE BUIS
Dit kan extra gebruikt worden ( toepassen op idee 1 en 3 ) om zo het zitcomfort te verhogen. De doorzichtige flexibele buizen worden over de touwen geschoven, dit zit zachter en makkelijker, touw kan snijden. 

dinsdag 25 november 2014

TEXTILE


Voor het textiel vlak heb ik twee keuzes, Nylon die gebruikt wordt voor opvouwbare regenjassen of parachutezijde uit 100% polyester. 
Hieronder zie je een staaltje groene parachute stof ( Artevelde stoffen, vrijdagmarkt te Gent) en een toepassing van die stof bij de "klimaatneutrale lichtgewicht reis hangmat". 
De link van dit product hieronder:


zondag 23 november 2014

SYTEMS & ROPE


OPTIES TOUW : 4 verschillende nylondraden, verschil in dikte

OPTIES BEVESTIGINGSSYSTEEM : musketon / harpoensluiting /                                        klipsysteem 

TEST 2: TOUWVERBINDING

TEST 2: TOUWVERBINDING
K-WAY SYSTEEM


Voor de test een "quick & dirty" zitvlak in elkaar steken.
Gebruik van 2 stevige touwen, nylondraad, 2 musketons & zitvlak     met vier boorgaten.







1. 2 losse touwen, de uiteinden zijn vastgemaakt aan de ringen van      het textiel schommelvlak.Aan de andere kant van de twee touwen      hangt een musketon.
2. Beide touwen worden apart over de tak gesmeten met de musketon      als gooi-gewicht. Door de twee aparte touwen kan je ze wijder uit    elkaar hangen en comfortabeler zitten. 
3. Daarna worden ze ook aan de ring bevestig van het zitvlak, waar      de uiteinden al vastgebonden zijn. 
4. Om daarna de schommel te demonteren is het enorm gemakkelijk met    twee gescheiden touwen + gewicht. Je haalt de musketons los aan      de ringen, smijt ze terug over de tak en daarna kan je het terug    wegsteken. 

zaterdag 22 november 2014

TEST 1 : TOUWVERBINDING


TEST 1 TOUWVERBINDING 
KWAY-SCHOMMEL





Om te kijken of het idee van verbinding met touw ( 2 lussen door elkaar) realiseerbaar is, ging ik het testen. Een lang touw verbond ik aan de uiteinden en hing er een musketon aan als gewicht om mee te gooien, want zonder gewicht ( of iets dergelijks) krijg je het touw niet efficiënt over de tak heen. 

PROBLEMEN: 
1. De lus-verbinding aan de tak is niet zo breed als ik het geschetst heb. Het is veel smaller, waardoor alle touw naar 1 punt trekt en je minder comfortabel in de "k-wayzak" kan zitten.
=> oplossen met staaf op touw voor breedte te halen. 

2. Overschot van touw, doordat er meer nodig is om de lussen doorheen elkaar te doen, dan te schommelen
=> Dit ka opgelost worden door 2 elementen toe te voegen om het touw te verkorten. 

3. De verbinding rondom de tak los krijgen is helemaal niet handig. Bij deze tak heb ik geluk omdat ze maar op 3m hoogte hangt en ik door springen de verbinding los kan maken. Dit zou niet gaan op grotere hoogte.
=> werken met twee aparte touwen die vast gemaakt worden aan het schommelvlak beneden. 




3 SCENARIO SKETCHES + VOORGAANDE VARIATIES

3 SCENARIO SKETCHES

SCENARIO 1 : WATERPROOF K-WAY SWING


De schommel bestaat uit K-Way stof en is vanuit hetzelfde principe bedacht. De stof kan heel compact opgeborgen worden in een zakje, samen met touw & eventuele bevestigingsstukken. Dat zakje kan gemakkelijk bevestigd worden aan een rugzak en makkelijk opgeborgen worden. De schommel dient eveneens ook als regenbescherming voor de rugzak, zo kan het kleine lichte zakje multifunctioneel gebruikt worden. 

SCENARIO 2 : COMPACT TOUW


De schommel bestaat uit een spoel met opgerold touw. Op die manier kan het schommel-touw gemakkelijk opgeborgen worden. Touw als zitvlak is niet enorm comfortabel, daarom kan de spoel met zacht omhulsel over het touw geschoven worden om een aangenaam zit vlak te bekomen. 

SCENARIO 3 : SCHOMMEL - TAS


Bij het derde scenario is er uitgegaan van de IKEA-swing. Een cocoon-vormige druppel die functioneert als schommel. Door de delen van de swing uit elkaar te trekken - het kussen en de druppeltextiel - kwam ik op het idee de schommel een tweede functie te geven als kussen, waaruit de schommel gehaald kon worden. 
Het kussen heeft een handvat en een extra bergvak voor persoonlijk gerief. Door de kussen-vorm kan je nog een tukje doen op de trein, in de bus, ...


VARIATIES VOORHEEN DE KEUZE

Verder brainstorming en varianten op de 3 beste concepten

1. Dit is een samenvoeging van drie ideeën die alle concepten rondom tassen, textiel, net en weven samenbrengen. 



2. Verdere uitwerking, mogelijkheden en varianten op de schommel, uitgegaan van het K-way principe + verdere uitwerking van de nodige materialen en werking. 



3. Verder uitwerking en mogelijkheden op het concept, vertrokken vanuit de IKEA swing schommel. 



4. Verder uitwerking en mogelijkheden vanuit het idee waar alleen touw wordt gebruikt om een meeneem-schommel te construeren.







maandag 17 november 2014

SCHOMMEL - TAS INSPIRATIE


Deze tassen als inspiratie voor idee 3, 7, 9, 12 & 20 - waarbij een tas omgevormd wordt tot schommel en omgekeerd









zondag 16 november 2014

BRAINSTORMING - 20 IDEAS

20 BRAINSTORM IDEAS


1. SCHOMMEL UIT 2 DELEN: Het zitvlak van de schommel bestaat uit 2 delen. Bij het monteren aan de tak wordt het ene deel gebruikt als werpinstrument. Eenmaal over de tak gesmeten, vormen de twee delen het gehele zitvlak die in elkaar geschoven/geklikt/verbonden worden. 

2. FLUOBANDJES: Genaamd "safety slap wrap" armband, dit systeem zou kunnen toegepast worden om het touw of ander materiaal aan de tak vast te maken.


3. SCHOMMEL = ZAK/RUGZAK: Het houten zitvlak van de schommel wordt gebruikt als ondergrond van een tas of versteviging van de rug bij een rugzak. Ook een   flexibele kunststof schommel kan omgevormd worden     tot kleine handtas, waarin ook het touw opgeborgen kan worden in een zijvak.  


4. SKATEBOARD/ LONGBOARD: Via een dubbele bodem of aan de onderkant van het board kan het touw opgeborgen worden van de schommel. Door vier boringen in het boardvlak, kan dit omgevormd worden tot schommel en wordt het board het zitvlak. 




5. COMPACT OPBERGEN: Een andere omvorming van de flexible kunststof schommel met 2 hardere delen aan de zijkanten waar het zitvlak met de touwen is verbonden als versteviging. Kunststof kan vervangen worden door textiel, waardoor deze schommel klein en compact kan opgerold worden, zodat het gemakkelijk mee te nemen is naar overal. 

6. KLIM MATERIAAL: Het gebruik van klimmateriaal - o.a. musketons, zekeringsapparaten, klemblokjes, stevig klimtouw - om een stevige schommel te bekomen met constructiemateriaal die makkelijk           opbergbaar is( relatief kleine oppervlakte)en toch stevig genoeg is om een persoon te dragen. 

7. ROND ZITVLAK SCHOMMEL: Gebruik maken van een rond zitvlak, dit kan opnieuw gebruikt worden in idee 1 ( tweedelige schommel) en in idee 3 ( rugzak/zak).

8. QUECHUA SYSTEEM: Net zoals een Quechua gooitent, zou deze "schommelzak" opgevouwd kunnen worden tot in veel kleinere diameter, zodat deze in een tas/rugzak kan opgeborgen worden. 

9. BESTAAND MODEL: Op deze bestaande schommel bedacht ik een idee waardoor ze makkelijk en handig opbergbaar is. Door de 2 verticaal schuine buizen als losse staven te zien, kan het andere deel gebruikt worden als tas. Het touw kan misschien gebruikt worden om de twee staven vast te zetten aan elkaar. 



10. FIETSREK = SCHOMMEL: Het fietsrek is de schommelplank, de rekkers van het fietsenrek is het elastisch touw van de schommel, rond de plank gewonden, om zo ook materiaal te kunnen vast steken en de functie van fietsrek te behouden. 

11. K-WAY PRINCIPE: Net zoals een K-way die van jas omgevormd wordt tot een miniscuul compact zakje, zou ik deze schommel zo willen opvatten. Door gebruik te maken van K-way stof of een gelijkaarde stof kan je de zit-hangmat enorm klein opbouwen en in een handig klein zakje steken die bijna niks weegt. 

12. DE IKEA SWING: In de bestaande IKEA swing zit onderaan een soort kussen om comfortabel te zitten. Van deze swing zou ik een multifunctioneel kussen maken, die omgevormd kan worden tot swing. De swing zit opgeborgen in het kussen die open geritst kan worden, en het kussen wordt dan weer het inwendig zitvlak van de swing. 

13. OPROLBARE FLEXIBELE SCHOMMEL: Bestaande uit 2 buizen en een textielvlak, die opgerold kan worden en compact opgeborgen in een zakje. 

14. ZAK/ NET: Een openvouwbare zak uit netstof die           omgevormd wordt tot schommel met rug- en zitvlak. 


15. NET : Weven van netstructuur die enorm licht is   en compact kan opgeborgen worden. Dit net is zo flexibel dat het zich aanpast aan de lichaamsvorm: zitten / liggen / staan / leunen / ...

16. KAP VAN JAS: Een jas uit stevig textiel waarvan de kap afhaalbaar is. Die kap wordt het zitvlak van de schommel. Het touw van de schommel kan         eventueel ook verwerkt worden in de jas als middel om de jas te sluiten. 

17. TEKENBUIS TECHNISCH TEKENEN: Velen lopen rond met een tekenbuis, waar technische tekeningen in worden gerold, om       plooien te voorkomen. In dit ontwerp zou er in de buis een       tweede wan gemaakt worden. In de buitenste cirkel worden nog steeds de tekeningen gestoken, in de binnenste cilinder van de buis wordt het touw en het verbindingsmateriaal opgeborgen die nodig is voor de schommel op te hangen.  

18. ENKEL TOUW: Enkel touw wordt gebruikt voor dit idee. De uiteinden zijn verhard met lage flexibiliteit in haakvorm, waardoor deze rond de tak blijven haken en aanpasbaar zijn aan verschillende diameters van takken. Deze schommel kan worden opgeborgen op een rolletje. Je kan er op staan en zitten. 

21.  LUS: systeem met lussen die gebruikt kunnen worden om rond een tak te binden. 


19. HOUTEN BUIS : gebruiken als werpsysteem om de verbinding rond de tak te maken. Ook het zitvlak kan een buis zijn. 

20. JUTEZAK/ WEVEN: door jute te weven kan je een enorm stevig zitvlak ontwerpen. Er kan ook geweven worden met andere soorten touw, hier kan een patroon of tekening van gemaakt worden. En de jute-schommel kan ook omgevormd worden tot een tas.